Grafiek

Uit Grafiwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Grafiek is een kunstvorm waarbij gebruik gemaakt wordt van druktechnieken. Er wordt ook wel eens gesproken van druktechniek of de grafische kunst. In het Engels wordt hiervoor de term printmaking gebruikt.

Een afbeelding die het resultaat is van een druktechniek wordt vaak een prent genoemd. Afhankelijk van de verschillende druktechnieken wordt er ook wel gesproken van een zeefdruk, een houtdruk, een houtsnede, een gravure, een ets, een litho.

[bewerken] Etymologie

Grafiek is afgeleid van het Griekse woord graphein (γράφειν), wat vertaald kan worden als schrijven. In de grafische kunst zie je vaak afbeeldingen zonder tekst, en in die zin is de term erg verwarrend, en is druktechniek wellicht een betere naam.

De term prent is verwant aan het Engelse print (drukken).

[bewerken] Andere betekenissen

  • Een grafiek is in de wiskunde een figuur waarin getallen visueel worden weergegeven.
  • Grafische vormgeving houdt zich bezig met vormgeving, en wordt op Nederlandse kunstacademies als een gescheiden discipline gezien.

Deze onderwerpen worden niet op de grafiwiki behandeld.

[bewerken] Originele grafiek

Omdat druktechnieken vaak meerdere afbeeldingen opleveren, en omdat in de kunst vaak een waarde aan een object wordt gekoppeld, onstaat er een probleem. Voor een discussie over wat onder originele grafiek verstaan wordt, zie Originele grafiek.

Persoonlijke instellingen